Mens en zingeving

1. Eerste opdracht: nadenken over het leven

Als eerste opdracht in dit thema, ga ik nadenken over mijn eigen leven en weergeven wat zin geeft aan mijn leven en waarin/in wie ik geloof:

-    Zingeving: liefde en contact met mensen (familie, vrienden, …), zijn de zaken die zin geven aan mijn leven. Zonder deze zaken, zou ik niet zo gelukkig zijn of dat ik nu ben. Deze dingen zijn onmisbaar in mijn leven, omdat deze dingen ervoor zorgen dat ik meer mens word, mezelf en anderen beter leer kennen. Zo kan je beter genieten van het leven samen met anderen. Deze dingen in mijn leven mag ik nooit verliezen, anders zal ik in een diepe put vallen en opslag alle kracht verliezen om verder te gaan in het leven.

-   Geloven: ik geloof in relaties (met partner, familie, vrienden, …). Goede relaties zijn noodzakelijk in het leven van de mens. Relaties zijn noodzakelijk om gelukkig te kunnen zijn in het leven. Ze hebben kracht op het mens zijn. Goede relaties zorgen ervoor dat het ‘goede’ beter uit de mens kan komen. Relaties versterken de mens en geven de mens alle nodige kracht/moed om beter in het leven te kunnen staan en de slechte dingen te overwinnen. Relaties vormen een deel van de mens en geven de mens zelfvertrouwen. Mensen zijn afhankelijk van relaties. Zonder relaties kan de mens, in mijn ogen, niet optimaal gelukkig worden, want contact tussen mensen is onmisbaar.


2. Tweede opdracht: geluk

Als tweede opdracht in dit thema, ga ik bespreken hoe ik ‘geluk’ zie

Geluk is voor mij een zalig gevoel die je plots ervaart. Geluk zit in kleine dingen. Het zijn positieve dingen, dingen waarbij je je goed voelt, die je een fantastisch gevoel bezorgen. Als je het kan delen met anderen, verdubbeld dit geluk en het bijbehorend geluksgevoel waarop je kunt blijven teren. Geluk is iets onmisbaar in het leven en je hebt het soms zelf in de hand. Geluk is een toeval, het versterkt de mens en zorgt ervoor dat de mens meer mens kan worden. De mens krijgt kracht van geluk om sterker in het leven te staan en intenser samen te leven met de dierbaren om je heen. 


3. Derde opdracht: PKG-schaal



Als derde opdracht in dit thema, vul ik de PKG-schaal (Post-kritische Geloofsschaal) in en bespreek het resultaat: 



-     Resultaat:
  

-     Bespreking:
Volgens de resultaten ligt de grootste hoek van mijn denken rond zingeving in het post-kritisch geloof (geloof-symbolisch), de tweede grote hoek ligt in het subjectivisme/relativisme (ongeloof-symbolisch) en het derde even grote hoek of de tweede hoek ligt in letterlijk geloof/objectivisme (geloof-letterlijk) en de vierde kleinste hoek ligt in externe kritiek (letterlijk-ongeloof).

Ik kan me in deze resultaten vinden. De grootste hoek ligt in het post-kritisch geloof. Dit past wel bij mij, want ik ben ook van de mening; dat geloven een zoektocht is en je moet daarbij positief omgaan met geloofsonzekerheden. Daarbij stel ik ook soms kritische geloofsvragen en ik vind dat deze vragen niet uit de weg mogen gegaan worden. Over de Bijbel ben ik van ook van de mening: er is interpretatie nodig en zelfs noodzakelijk. Iedereen heeft er een andere invulling aan naargelang wat je belangrijk vindt. Er zit diepere waarheid achter de teksten in de Bijbel, die je zelf als mens moet trachten te achterhalen en als leidraad nemen in je leven.
De kleinste hoek ligt in externe kritiek (letterlijk-ongeloof). Dit past ook wel bij mij, omdat ik niet van de mening ben; dat wanneer iets niet wetenschappelijk te bewijzen valt dat er ook niets te geloven is. Doordat het juist niet te bewijzen valt, kan je erover nadenken, voor jou uitmaken wat jij belangrijk vindt en waarin jij gelooft. De wetenschap kan het ook mis hebben, niemand kan het met zekerheid weten. Volgens mij is er wel een God of iemand/iets die aan de oorsprong van het bestaan ligt. Iedereen die gelovig is, gelooft wel in iets/iemand heeft en geeft er ook een eigen invulling aan.

  

4. Vierde opdracht: getuigenissen

Als vierde opdracht in dit thema, bespreek ik een aantal getuigenissen die mij aanspreken (zie link):

-     Eerste getuigenis die me aanspreekt is van: Thérèse. Haar grootste wens is respect hebben voor elkaars geloof. Met dit gegeven ben ik het ook eens. Als iedereen respect zou hebben voor elkaars geloof dan zouden er, volgens mij, minder problemen, ruzies en oorlogen zijn. Er zou veel meer vrede zijn als iedereen op een respectvolle manier met anderen zou omgaan met een ander geloof, ook al zou je niet akkoord zijn met dat geloof. Je kunt dan op zijn minst respect tonen voor deze mensen.  

-    Tweede getuigenis die me aanspreekt is van: Salomé. Zijn grote vraag is: ‘Hoe ziet de hemel eruit?’ en ‘Is de hemel achter de wolken of ergens anders?’. Deze levensvragen zijn vragen die ik mezelf ook soms stel. Ik denk/fantaseer ook soms over het feit: ‘Zou er een hemel zijn en hoe zou die hemel er dan uit zien?’.

-     Derde getuigenis die me aanspreekt is van: Alle4. Deze persoon vraagt zich af wat Pasen is en alles wat met Pasen te maken heeft, stelt deze persoon in vraag, waarvan alles komt en of dat het echt wel zo is. Waar deze persoon mee bezig is, denk ik ook soms over na. Deze vragen stel ik mezelf ook soms: ‘Is het allemaal zo gebeurt zoals het beschreven wordt en vanwaar komen alle andere dingen (paaseieren, paashaas, …) ?’ Niemand weet of het zo gebeurd is, als in de Bijbel beschreven wordt. Daarover bestaan verschillende meningen en iedereen vult deze levensvragen in op zijn/haar eigen manier en met zijn/haar eigen gedachten.

Bron getuigenissen: http://www.maarwieisgod.nl/


5. Vijfde opdracht: geloven en God

Als vijfde opdracht in dit thema, bespreek ik wat voor mij geloven is en wie God is voor mij:

-     Geloven: geloven is volgens mij overtuigd zijn van iemand/iets. Iemand/iets belangrijk vinden in je leven, erin geloven en nemen als een soort leidraad in je leven. Geloven is voor mij ook overtuigd zijn van iemand/iets onzichtbaars, niet tastbaar, maar misschien wel voelbaar aanwezig. Iemand/iets waaruit men moed kan uit putten om verder te gaan in het leven.

-     God: volgens mij is God iemand/iets onzichtbaar, niet tastbaar, maar wel voelbaar aanwezig, als je in Hem gelooft. Volgens mij is er iemand/iets die aan de basis ligt van ons bestaan en is het leven niet toevallig ontstaan. Er is iemand/iets die de wereld en de mensen schiep. Die iemand/iets geeft ons een leidraad om te leven en het goede proberen te volgen.


6. Zesde opdracht: extra filmpjes bij dit thema

Als zesde opdracht in dit thema, ga ik de extra filmpjes: geloven, Don Bosco gelooft en Joël de Ceulaer over de zin van het leven, bespreken:

·    Filmpje 1: geloven, Don Bosco gelooft:

Conclusie: elk mens heeft een verschillende invulling aan geloven en aan God. Iedereen voelt dit op een andere manier aan en geeft er een ander idee over. De ene mens voelt de aanwezigheid van God als men alleen staat, de andere mens ervaart dit op een andere manier. Niets is zeker, alles hangt af van wat jijzelf belangrijk vindt en waarin jijzelf gelooft. Bij deze visie, kan ik mezelf aansluiten. Iedereen geeft in mijn ogen een andere invulling aan geloven en aan God. Iedereen is ook verschillend en ervaart alle dingen op een andere manier.


·    Filmpje 2: Joël de Ceulaer over de zin van het leven:

Conclusie: als je de vraag van de zin van het leven je afvraagt, ben je niet goed bezig. Als je je leven als zinvol ervaart, dan wordt er automatisch een antwoord gegeven op: wat is de zin van het leven?  Het leven is er om te doen en niet na te denken, volgens Joël de Ceulaer. Het leven op zich is niet zinvol, want je moet het leven zelf invullen. Tenzij je in God gelooft, dan zie je het leven als een zinvolle voorbereiding op het leven na de dood. Bij deze visie, kan ik mezelf voor een deel aansluiten. Voor het filmpje, zag ik dit anders, maar ergens kan ik me wel vinden in deze gedachtegang van zingeving over het leven. Maar ik ben het wel niet eens bij het feit dat ongelovigen het leven absurd vinden en niet zinvol. Ook ongeloven kunnen, volgens mij, het leven ook als zinvol ervaren, maar ze geven het vaak een andere invulling en geloven in andere dingen.



Dit was de bespreking van het tweede thema. Laat het gerust niet om een reactie te geven. J

2 opmerkingen: