Mens en natuur

1. Eerste opdracht: hoe groen ben ik zelf?

Als eerste opdracht in dit thema, ga ik bespreken over hoe groen ik ben en hoe haalbaar het is dat België groeit naar groene economie:

-     Ik vind van mezelf dat ik op een aantal vlakken tamelijk groen ben, maar het kan nog altijd beter. Ook op een aantal vlakken is er nog een inspanning nodig. Ik ben een combinatie van twee types. Ik ben een geremde hoper, in de zin van dat ik het milieu belangrijk vind en ik wil wel mijn gedrag aanpassen, maar dit doe ik niet altijd. Ik ben ook een groene doener, in de zin van dat ik het milieu belangrijk vind en dat uit zich vaak in mijn gedrag. Ik ervaar een kleine kloof tussen mijn attitude en mijn gedrag. Dit komt omdat het soms moeilijk is om de attitude van milieuzuinig te werk gaan, te kunnen realiseren. Soms is het praktisch niet haalbaar of moeilijk te realiseren volgens een bepaalde situatie, maar ik ben wel bereid om te werken aan het milieu en mijn gedrag aan te passen. Want als het nu niet gebeurt, wordt het gevaarlijk in de toekomst.

      -     Ik zie het haalbaar dat België groeit naar een groene economie, maar alleen als alle mensen en de overheid nu acties ondernemen. Deze acties kunnen gaan van duurzame voeding, mobiliteit, toerisme tot duurzaam wonen. We leven in een consumptiemaatschappij. En enkel en alleen als er gewerkt wordt aan een duurzaam milieu op alle gebieden, dan kan er een groei ontstaan in de groene economie. Als alles blijft zoals het nu is of verergert, dan ziet het er niet goed uit.


2. Tweede opdracht: ecologische voetafdruk

Als tweede opdracht in dit thema, ga ik mijn ecologische voetafdruk berekenen en bespreken:

-     Mijn ecologische voetafdruk: 6,8 ha. Mijn resultaat ligt lager dan het Belgisch gemiddelde (7,1 ha), maar hoger dan het algemeen gemiddelde (1,8 ha).

Bron:
http://www.wwf.be/nl/wat-doet-wwf/impact-verminderen/de-staat-planeet/bereken-je-voetafdruk/689


-    Conclusie over het artikel ecologische voetafdruk na Dagen Zonder Vlees verkleind met 160 hectare:
Het is soms eenvoudig om te besparen en milieuvriendelijk te werk te gaan. Het ligt soms in kleine dingen, dat je kunt invoeren om te duurzaam met het milieu om te gaan. Bijvoorbeeld: als je simpelweg een vegetarische dag inlast, dan bespaar je al 11 m2 van je ecologische voetafdruk. Als je bewust wordt van het feit dat alle beetjes al helpen, dan kan je al duurzamer leven dan je denkt. In onze huidige consumptiemaatschappij is dit niet altijd eenvoudig. Als men wil bouwen aan sterke duurzaamheid, dan is het belangrijk om het ecologische aspect op de voorgrond te laten treden, in plaats van het economische aspect. Als we samen met de hele maatschappij willen groeien, dan moeten we op een groene manier te werk gaan.

3. Derde opdracht: uiteenzetting van prof. Tim Jackson

Als derde opdracht in dit thema, ga ik de uiteenzetting van prof. Tim Jackson lezen en bespreken:

-          Enkele argumenten uit zijn pleidooi:

·         “De mythe van de groei ons heeft bedrogen en met de definitie van welvaart als 'ons vermogen om ons als mens te kunnen ontplooien'.”
·         “Welvaart zou opnieuw gedefinieerd moeten worden. Met name de sociale en de psychologische dimensie.”
·         “De nadruk op vrijheid (the sky is the limit) als wel op de reëel bestaande beperkingen, waaronder in het bijzonder het eindige karakter van de ecologische hulpbronnen en de omvang van de wereldbevolking.”
·         “Jackson rekent grondig af met wat in economenjargon ontkoppeling wordt genoemd, althans voor zover daarvan wordt gedacht dat ze vanzelf ecologische doelen haalbaar maakt.”
·         “Alsof de wetenschap al die mensen, na lang wikken en wegen, alsnog wil bevestigen in hun gelijk en wil voorzien van nieuwe munitie. (consumptiemaatschappij)”
·         “Hij mikt daarom vooral op de structurele veranderingen, die op grote schaal een uitweg bieden uit het eerder geschetste dilemma. (Assepoestereconomie)”
·         “Het arbeidsproductiviteitfetisjisme noemt, dat wil zeggen de wijd verbreide en zeer invloedrijke gedachte dat de inzet van arbeid altijd en overal geminimaliseerd moet worden. (de zwakke plekken in de bestaande macro-economie)”
·         “De nieuwe macro-economie.”
·        

-          Mening argumenten:
Tim Jackson heeft een aantal argumenten, die in mijn ogen zinvol lijken (voor de economie). Ik vind zijn argumenten nogal moeilijk en je ziet niet meteen wat hij daar concreet in onze huidige maatschappij mee bedoelt. Ik denk dat in zijn argumenten een achterliggende boodschap verstopt zit.

Bronnen:




4. Vierde opdracht: plaats van de mens in de natuur

Als vierde opdracht in dit thema, ga ik nagaan wat de plaats is van de mens in de natuur in een aantal voorbeelden:

-    Voorbeeld 1: Belgische voetafdruk bijna grootste ter wereld:
De plaats van de mens in de natuur is niet goed, vanuit België gezien. België heeft bijna de grootste voetafdruk van de wereld. De Belgische voetafdruk is 8 ha en dit is heel wat boven hetgeen het zou moeten zijn (1,8 ha). De Belgische mens is niet duurzaam bezig met de natuur en vervuild het milieu nog te veel. Het noorden is bezig met te vervuilen, terwijl ze daarvan niet altijd bewust zijn en ondertussen is het zuiden aan het inboeten door het noorden.


-    Voorbeeld 2: natuur in wereldreligies:

1.    Natuur & het jodendom:
De joden zien de natuur als een gegeven van Jahweh. Jahweh heeft de natuur aan de mens gegeven, met als taak om er goed mee om te gaan. De mens moet eerbied hebben voor de natuur, anders raakt hij niet alleen de natuur aan, maar ook God. Er bestaan ook organisaties om de mens bewust te maken van de natuur en hen dichterbij te brengen. De joden zien de natuur ook als iets waarmee God de mensen kan straffen. De plaats van de joden in de natuur is de plek waarin ze leven en hoe ze met de natuur omgaan.


2.   Natuur & de islam:
Het Turkse Tema gaat de Turken bewust maken van het belang om erosie te bestrijden. Hierbij gaat Tema zich beroepen op het heilig boek van de islam: de Koran. Tema wil de moslims overtuigen van het belang van de natuur. De plaats van de moslims in de natuur is de plek waarin ze leven en hoe ze met de natuur omgaan.


3.   Natuur & het hindoeïsme:
De hindoes zijn met elkaar verbonden door hun manier waarop ze naar de natuur kijken. Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens. In dit geloof hebben ze groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven bovendien dat de natuur een ziel kan hebben. De plaats van de hindoes in de natuur bepaalt hun verbinding met andere mensen.


4.  Natuur & het boeddhisme:
De boeddhisten zijn een onderdeel van de natuur, zo zien ze zichzelf. De aarde is voor hen een levend organisme, waarvoor gezorgd moet worden. Moeder Aarde is pas gezond als alle mensen goed met elkaar samenleven. Anders is de aarde ziek of gaat hij ten onder. Volgens de boeddhisten is hun plaats in de natuur hun onderdeel dat ze zijn van de natuur.



5. Vijfde opdracht: bevinding op vlak van ecologie

Als vijfde opdracht in dit thema, ga ik mijn bevinding op vlak van ecologie bespreken:

Ik vind van mezelf dat ik bewust ben van ecologie en wil er duurzaam mee omspringen. Vaak lukt dit, maar ook niet altijd even goed, onder andere door de consumptiemaatschappij. Ik vind het belangrijk om respect te hebben voor de natuur en er zuinig mee om te gaan. We moeten denken aan onze toekomst, onze kinderen, nakomelingen. Naast het feit van opwarming van de aarde, moet je sowieso bewust en zuinig omspringen met de natuur, niet alleen in functie van de opwarming van de aarde. Het is belangrijk om te zorgen voor de natuur en er respect voor te hebben, want het is een geschenk. Daarnaast moeten alle mensen bewust worden van het feit dat de aarde aan het opwarmen is, dat het milieu vervuild wordt en leren (eenvoudige) acties te ondernemen.


Dit was het vijfde en laatste thema. Geef gerust een reactie. J

2 opmerkingen:

  1. Dag Eline, gelukkig is iedereen zich al wat meer bewust van het feit dat we voorzichtig moeten omspringen met moeder Aarde.
    De natuur is veel sterker dan de mens en zal niet toestaan dat wij haar kapotmaken.
    Ze zal protesteren door natuurrampen, zoals overstromingen, vulkaanuitbarstingen, windhozen om zodoende weer tot evenwicht te komen.
    Intussen vallen vele onschuldige slachtoffers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, ik ben het helemaal met je eens dat de natuur veel krachtiger is dan de mens. Het staat niet toe dat wij invloed op haar proberen uit te oefenen, haar proberen te vernielen en dan verschijnen er inderdaad gevolgen, zoals: natuurrampen met onschuldige slachtoffers. Dank je voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen